Overgang fra å være enehund, til å være del av en familie med baby

Hei

Har en Cavalier som er litt over 3 år, og har i den siste tiden merket oss et lynne som vi ikke helt liker.

Etter at vi fikk barn i fjor, har vi merket oss en stor forandring på humør og temp. Tåler ingen ting fra andre en meg, det viser seg i bjeffing, glefsing og moring. Når hun ligger på en jakke eller andre klær, må jeg ta henne bort, om andre gjør det, kan hun morre og glefse, selv om de som gjør det, snakker til henne.

Tildels morrer hun til vår "andre" barn. Jentungen er blitt 1 år, og har lyst til å leke med henne, og det går fint mesteparten av tiden, men noen gang, morrer hun og bjeffer til henne. Nå er moren litt bekymret.

Vurderer omplassering om ikke noe kan gjøres....

Kan dere hjelpe oss.

 

Svar:

Hei og takk for et veldig godt spørsmål, som mange foreldre med barn og hund kjenner seg igjen i. Det blir vanskelig å svare deg fullstendig på din konkrete problemstilling, til det har jeg for lite informasjon, men jeg håper at mitt svar allikevel kan være til hjelp. Jeg vil svare gjennom å beskrive det å være hund i en familie som får sitt første barn, og håper det vil være til hjelp i deres situasjon.
Et samboerpar bestemmer seg for å kjøpe hund, og velger Cavalier King Charles Spaniel, bl.a. med tanke på eventuelle barn i familien senere. Det tar ikke lang tid før valpen finner trygghet og ro i det nye hjemmet sitt, og som førstegangs hundeeiere bruker samboerparet masse tid på å trene hunden, og å gå på tur med hunden. De tar med hunden nesten overalt de er. Cavalieren trives godt sammen med andre mennesker, og pga størrelsen er den ikke vanskelig å ha med. Hunden har et godt liv, og tiden går. Paret bestemmer seg for å få barn, og får det etter en stund. Det blir en stor endring for familien, og ikke minst for cavalieren.

For denne tenkte familien får hunden sjeldnere tur, den får mindre oppmerksomhet, og det kommer flere og nye regler som den må forholde seg til. Nå er det ikke lenger opp i sofaen, spesielt ikke når mor ammer. Heller ikke får den ligge i sengen, og må vente på å få komme ut å tisse til mor er ferdig med å amme/skifte bleie, etc. Et rart stykke skrikende vesen kommer inn i hundens tilværelse, med masse nytt utstyr og nye lukter. Den daglige turen foregår nå pent i bånd ved siden av barnevognen, og ikke som før, fritt i skogen. Etter hvert som barnet blir større og det blir mer bevegelse, (krabbing, gå, løpe), blir det stadig nye ting å forholde seg til. Hunden har fått en konkurrent i forhold til oppmerksomhet fra eieren.

Listen kunne gjøres enda lengre, men jeg tror dere forstår tegningen. Det er ikke bare kommet et nytt vesen inn i familien, men eierne har endret atferden i forhold til hunden. For at cavalieren skal bli sitt gamle jeg, må hun lære seg mye nytt i forhold til sitt tidligere liv. For å bli mest fortrolig med barn, må en hund ha vært sosialisert med små barn i sosialiseringsperioden (3-14 ukers alder), og vi kan ikke forvente at hunder som ikke har opplevd dette blir like fortrolig. De kan bli glade i barn og bli gode familiehunder, men vil kreve at barna respekterer hunden på tilsvarende måte som voksne gjør. Det er mye å lære for hunden og ikke minst barnet, og det er foreldrenes ansvar å faktisk overvåke all samhandling mellom barn og hund, og sørge for at den blir positiv. Bruk mye ros og godbit for at de takler hverandre bra, og kontroller alle situasjoner der de er sammen. Lær dere hvilke tidlige signaler hunden gir for at nå er det nok. Gi hunden mulighet til å komme seg vekk allerede når hunden viser dempende signaler, ikke vent til truende signaler kommer.

Gode råd, både for å lære hva signaler hunden viser, og hva foreldre bør gjøre i spesifikke situasjoner finnes i pc-spillet ”Hunden Blå”, som er utviklet for å gi hunder og barn trygg samhandling. I tillegg anbefaler jeg alle barnefamilier og kommende barnefamilier å lære hunden ”avslapning med forstyrrelser”. Det vil si at hunden gradvis blir vant til å slappe av med gradvis mer lyd, bevegelse og lek rundt dem.


Mvh
Gry Eskeland
(Veterinær og MScCompanion Animal Behaviour Counselling)

Her er vi

Du finner oss ved
Nedre Glomma Dyreklinikk
69 16 61 16
gry@ng-dk.no

Du når oss på telefon
man-tor 09-19
fre 09-18
lør 09-13

Gry Eskeland
915 96 526
Carola Brusevold
971 66 636
Anna Bjurgård Compton
975 79 379

post@atferdssenter.no