Månedens atferdspørsmål

Spørsmål:

Hei Gry ! Ønsker med dette spørre deg om et problem jeg ikke klarer å løse vedrørende min schæferhund hanhund  på 3 år. Ved møte av enkelte andre hunder stritter han kraftig i båndet mot møtende hund kan også bjeffe. I samvær med mange hunder på trening og samlinger har jeg ikke dette problem. Heller ikke hvis jeg går sammen med en annen ekvipasje. Sitter hunden i bilen og en annen hund kommer og stiller seg utenfor er han like rolig.
 
Forøvrig er hunden godt sosialisert. Vi trener lydighet, og han er snill og trygg på mennesker, joggere syklende osv. Har hatt schæfere i hele mitt liv er nå (60 år) og trener fortsatt lydighet. Bruker ofte kommandere sitt og avleder gjerne med godbit etter passeringen. Slik handterer jeg møte meget rolig uten at møtende ekvipasje merker noe som helst. På meg virker det som han leser andre hunder dårlig.Gir usikkerhet i møtesituasjonen. Reiser litt bust.
 
Noen gode råd? Jeg tar imot alle tips !

 

Svar

 

Hei og takk for et aktuelt spørsmål. Hvem har ikke vært i en slik møtesituasjon med sin hund, der det blir bjeffing og utagering fra en eller to hunders usikkerhet Hva er riktig møteatferd?.

I ditt tilfelle høres det ut som at din måte å håndtere problemet på, gjør at den møtende ekvipasjen ikke merker noe som helst, og det er jo fint. Da er halve jobben gjort. Allikevel merker du selv at hunden er usikker, og det har ikke blitt noen stor bedring fra møte til møte med denne teknikken.

For å endre på problemet må vi gjøre noe i forhold til årsaken (dvs usikkerheten). Hvis vi bare kontrollerer atferden og avleder ham fra feil atferd, vil vi reparere symptomene, men du vil stadig få tilbakesteg fordi  usikkerheten ligger i ham hele tiden. Hvordan skal vi få til å endre på usikkerheten? Her er det mange veier frem, men en grunnleggende endring, er å endre ditt eget perspektiv. Hvis du tenker på en situasjon der du har vært redd for noe levende selv, f.eks huggorm på stien. Greier du å sette deg ved siden av og se en annen veg? Vil du ikke helst se på og kontrollere i hvilken retning huggormen beveger seg?

Jeg antar at du sier ja til det siste spørsmålet. Det samme vil hunden din i en møtesituasjon med en hund han ikke kjenner. Trygghet kommer bare når han har fått sett på den andre hunden, og vurdert ham til å være en forutsigbar frende, som ikke ønsker noen konflikt. Utrygghet trigger forsvar og bjeffing, og ved erfaring med utrygge møter, vil hunden stadig tidligere i prosessen fare ut og forsvare seg, og det blir et uhåndterlig problem.

Løsningen er å trene hunden til å se på en hund som passerer, uten å måtte bjeffe og utagere. Da må vi ofte øke avstanden til den møtende hunden i starten, og belønne med godbit for det tidlige tegnet til at hunden viser interesse, men før han stivner, bjeffer og utagerer. Om du ber hunden din sitte eller stå, er ikke det viktige, det viktige er at hunden får støtte fra deg at det er helt greit å se på den møtende hunden, uten å måtte bjeffe.

”Ja, men hva skal jeg gjøre hvis hunden min plutselig utagerer mens vi trener da?”spør du kanskje. I vanlige møtesituasjoner vil ofte den andre hundeeieren komme seg vekk så raskt som mulig. Hvordan tolker din hund dette? Jo, han unngikk en møtesituasjon han ikke liker, og blir belønnet for sin bjeffing. Neste gang er sjansen for at han bjeffer, større.

Hvis hunden din bjeffer og utagerer i en treningssituasjon, så skal du be medhjelperen din stoppe opp på avstand, gjerne snu hunden vekk fra din hund (slik at blir mindre truende), og bli der til din hund har roet seg. Det er viktig for din hund å lære at det ikke er bjeffing som får den andre hunden til å forsvinne, men rolig atferd. Hvis du har problemer med å finne medhjelpere til å hjelpe deg med treningen, vil jeg anbefale ”passeringskurs” (link).

Mvh
Gry Eskeland

Her er vi

Du finner oss ved
Nedre Glomma Dyreklinikk
69 16 61 16
gry@ng-dk.no

Du når oss på telefon
man-tor 09-19
fre 09-18
lør 09-13

Gry Eskeland
915 96 526
Carola Brusevold
971 66 636
Anna Bjurgård Compton
975 79 379

post@atferdssenter.no